In de gemeente Leeuwarden kennen we al langer de Taskforce Jeugdoverlast (zie ook hier), een heel krachtige naam die wellicht doet denken aan stootrammen en grof geweld, maar dat is het niet. Het is een samenwerkingsvorm waarin gemeente met jongerenwerkers, Politie, Handhaving en de Straatcoaches de aanpak voor bestrijding van jeugdoverlast afspreekt.
Het is heel concreet: we bespreken de meldingen die binnenkomen bij het Meldpunt Overlast Leeuwarden (telefoonnummer 14 058) en bij de politie; we bekijken wie de locatie/de omstandigheden kent, en bespreken de aanpak. Van Grou tot Alde Leije, van Camminghaburen tot Easterlittens.
De ene keer kunnen de jongerenwerkers hier extra aandacht besteden. De volgende keer doet handhaving een ronde langs de locatie. In dit overleg bepalen we op basis van de meldingen de belangrijkste locaties in de stad en in de dorpen die we vervolgens periodiek bezoeken om overlast te voorkomen en jongeren (en ook anderen) aan te spreken op overlastgevend gedrag. Bij herhaaldelijke meldingen of overtredingen volgen ook straffen of andere aanpak.
Voor de gemeente zijn de meldingen heel belangrijk. Dat biedt ons inzicht in de problemen en de omvang van de problemen en daardoor kunnen we de aanpak verbeteren. Als er strafmaatregelen nodig zijn, hebben we ook een stevig dossier nodig. Daarin zijn de meldingen weer van belang. Daarom: blijf overlast melden. Het Meldpunt Overlast neemt binnen 2 werkdagen contact met u op om de melding te bespreken.
Bron: Gemeente Leeuwarden /nieuwsbrief 3: Wijken en Dorpen / Juni 2021